Viktigt att hålla isär åsikt och sanning

Åsikter, Nyheter Inga kommentarer till Viktigt att hålla isär åsikt och sanning 147
SVT hockeys Cecilia Edström tycker att åsiktsjournalistik är ett sätt att lyfta viktiga frågor. Foto Privat

SVT hockeys Cecilia Edström tycker att åsiktsjournalistik är ett bra sätt att lyfta viktiga frågor. Foto: Privat

Åsiktsjournalistik handlar för mig om att skapa opinion, ifrågasätta eller hålla med. Detta fenomen blir nu allt starkare. I och med de sociala medierna som finns idag, kan åsiktsjournalistik vara runt oss hela tiden. Viktigaste av allt är det fria ordets rätt. Men självklart med undantag från till exempel diskriminering, fascism, sexism och rasism.

I princip alla tidningar startades av att någon hade en åsikt som den ville föra fram. Alla människor tänker och tycker om saker. Det kommer vi aldrig att komma i från. I och med de sociala medierna kan i princip vem som helst utöva åsiktsjournalistik. Jag anser att det inte enbart är av godo, eftersom det finns personer som inte kan se gränsen mellan konstruktiv kritik och påhopp.

Leif Eriksson, kanalchef på Sveriges Radio Gävleborg säger så här som åsiktsjournalistik:

– Allt har förändrats sedan internets intåg. Det finns nu miljoner chefredaktörer och journalister som publicerar efter eget tyckande. I och med all utbud på åsiktsjournalistik, tycker jag att det är bra med public service och andra seriösa medier som granskar samt ger källkritik. Dessa medier spelar en stor roll i dagens samhälle där det är så mycket påstående och rykte. Jag är mer intresserad av att driva frågor som skapar debatt där åsikter bryts. Eftersom vi på public service inte driver åsikter utan det kommer mest från redaktioners idéer. Vi vill höra vad lyssnarna tycker, säger han.

Krönikörer är ett skolexempel på journalister som arbetar med åsiktsjournalistiken dagligen. Jag kan konstatera att de rör om i grytan jämfört med de vanliga nyheterna och skapar ibland starka känslor. Det är sällan som jag tycker att en krönika är dålig, även om man inte alltid håller med om det som skrivs.

Bland annat har det skrivits flera krönikor kring hjärnskakningar inom hockey nyligen. En som har skrivit krönika om ämnet är SVT:s hockeybloggare Cecilia Edström:

– Åsiktsjournalistik är viktigt och det gäller att ta ansvar, eftersom man påverkar många människor och man kan då inte slänga ut vad som helst. Nackdelen är att vissa krönikörer framställer åsikter som sanning och förvirrar sina läsare. Fördelen är att man kan lyfta upp frågor som kan leda till diskussion och utveckling. Jag skrev en krönika om Filip Haara, tidigare juniorlandslagsman som var tvungen att sluta på grund av återkommande hjärnskakningar. Anledningen var att lyfta upp en spelare som inte hade fått utrymme i media annars. Eftersom SHL och Hockeyallsvenskan är ligorna som media rapporterar mest om i Sverige. Det kändes viktigt att uppmärksamma att sådant även händer på juniornivån också, säger hon.

Jag anser att åsikter är viktiga, men tycker att åsiktsjournalistik ska bygga på fakta. Eftersom det ska vara möjligt att stå för den med hjälp av källhänvisningar. Det hjälper läsaren att sortera ut vad som är relevant och inte. Detta visar också vilka journalister som är kompetenta inom ämnet, vilket är viktigt för att inte vilseleda läsare om att åsikter är sanning.

– Vårt motto är att vara Sveriges personligaste hockeysajt. Många hockeyjournalister gör vad som helst för att få så många klick som möjligt, jag tycker inte att det är ok. Vår avsikt är inte att göra så, utan vi ska alltid vara ärliga i allt som vi skriver. Det som skrivs hos oss ska genomsyras av kärleken till sporten. Jag tycker att sociala medier är ett jättebra sätt att få respons på det man gör, men det är viktigt att hålla det inom en rimlig nivå eftersom det är inte ok att skriva vad som helst, säger Christian Wahlgren, chefredaktör på pucksnack.com.

Åsiktsjournalistikens utveckling kommer att fortsätta, det är helt jag övertygad om. Det som behöver göras är att skapa tydligare ramar för vad som är sanning eller åsikter. Även att få bort kränkningar på sociala medier känns jätteviktigt för att stärka utvecklingen av åsiktsjournalistik.

Jag tycker personligen att detta är ett otroligt intressant ämne, men samtidigt svår. Eftersom gränserna är så pass suddiga och skillnaden mellan fullträff och snedsteg är så pass liten. Däremot är det inga tvivel om att det finns en väldigt stor potential i detta.

Author

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top