Vägra skämmas över psykisk ohälsa

Krönika, Nyheter Inga kommentarer till Vägra skämmas över psykisk ohälsa 460

Stina Drätting skriver ut om depression och att vägra skämmas över psykisk ohälsa. Foto: Linn Strelin

Är du förkyld, har halsfluss eller har fått influensan är det accepterat att prata om din sjukdom. Men drabbas du av till exempel anorexi, ångest eller depression kan det vara jobbigt att ens nämna.

Ändå är en sjukdom som depression mycket vanlig. Cirka hälften av alla kvinnor och ungefär var fjärde man blir deprimerad någon gång under sin livstid. Så varför är dessa sjukdomar inte okej att prata om?

Många med psykisk ohälsa hindrar sig själva från att söka hjälp, för att det är pinsamt. Diskriminerande attityder omkring det eller bristande kunskap om sjukdomen/tillståndet kan också vara anledningen till att en inte söker hjälp. Jag var en av dem.

För lite mer än ett år sedan drabbades jag, den där tjejen som alltid sken som en sol, av en depression. Det här är första gången jag öppnar upp mig och vågar berätta det som inte många vet. Innan har jag varit rädd över vad folk ska tycka. För jag vet med säkerhet att jag hade fått den där ”ryck upp dig” attityden av en del.

Men jag kan säga att det inte är speciellt lätt att rycka upp sig när det känns som om hela ens värld rasar samman. Nu vägrar jag skämmas mer.

Hösten 2013 hände det för mycket i mitt liv. Jobbiga händelser staplades på varandra och mitt förflutna som jag aldrig bearbetat hade jagat ifatt mig.

Känslorna kokade över och en dag brast allt. Jag var förtvivlad, nedstämd och ledsen nästan hela tiden. Den personen jag en gång varit fanns inte mer, kändes det som.

Jag hade sömnproblem och var trött i princip hela tiden. Jag bröt ihop i skolan, flera gånger. Och någon typ av koncentrationsförmåga existerade inte.

Jag var deprimerad, men förstod inte det. Eller så ville jag inte förstå. Jag ville i alla fall inte söka hjälp. För att det var pinsamt. Till slut tvingade en kompis med mig till skolans kurator, det hade gått för långt. Henne tackar jag i dag, för hon räddade mig.

Att inte få hjälp om en lider av psykisk ohälsa kan få kritiska konsekvenser. Jag fick hjälp tack vare min kompis. Men tänk de som inte har någon som jag hade. Denna texten är för dem. Ni är inte ensamma. Psykisk ohälsa är ingenting att skämmas över.

Ingen ska behöva hindra sig själv från att söka hjälp på grund av taskiga och diskriminerande attityder. Inte längre ska bristande kunskap eller faktumet att vi är generade stoppa oss från att få den hjälp vi behöver.

Jag vägrar att skämmas över min sjukdom. Gör du?

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top