Succékillen från MAIF tar chansen i LHC

Nyheter, Sport Inga kommentarer till Succékillen från MAIF tar chansen i LHC 427
Henrik Törnqvist utanför Saab Arena där LHC spelar sina hemmamatcher. Foto: Max Elofsson

Henrik Törnqvist utanför Saab Arena där LHC spelar sina hemmamatcher. Foto: Max Elofsson

Från Motala kommer den 18-åriga hockeytalangen Henrik Törnqvist. För tre år sedan värvades han av storklubben Linköpings HC för att utvecklas till en komplett spelare.
Efter mycket spel med J20-laget har han under pågående säsong tagit plats i A-laget på allvar, vilket han själv är lite förvånad över samtidigt som han njuter av att ha tagit steget upp i SHL.

Han är ishockeykillen med de stora drömmarna. Motalafostrade Henrik Törnqvist inledde sin karriär i Motala AIF Hockey (MAIF), men sedan 2011 tillhör han Linköpings Hockey Club (LHC).

Henrik är än så länge junior och tillhör LHC:s J20-lag, men från och med denna säsong har han börjat få allt mer förtroende att spela för seniorlaget i högsta serien SHL.

Henrik berättar om tiden innan han tog steget till Linköping. Då tillhörde han modersklubben Motala AIF som numera spelar i Division tre. Han har spelat hockey sedan han var mycket liten och Henrik ser tillbaka på tiden i MAIF som mycket god.

– Jag började spela när jag var fyra år. Jag minns det som att det alltid var väldigt få som spelade, så jag fick alltid gå upp i ålder och spela med killarna som var äldre än mig, säger Henrik.

När han spelade för MAIF var han mer av en poänggörare och det ser han som en skillnad jämfört med rollen han har i LHC. Däremot säger han att han fortfarande är samma typ av spelare.

– Jag är jobbig för motståndaren att möta, har bra skridskoåkning och ett bra skott, säger Henrik.

Att han fick chansen att ta steget till LHC:s juniorverksamhet var ett stort kliv uppåt för honom. Han beskriver skillnaderna mellan Linköping och Motala som så pass stora att de knappt går att jämför mot varandra.

– Här är det ju elitklass på allting, en stor arena med restaurang, alltihop är mer proffsigt här. I Motala är det lite mer plojnivå och att man spelar för att det är en rolig grej, så det är jättestora skillnader, säger han.

Henrik Törnqvist på plats vid Diamond Club inne i arenan. Foto: Max Elofsson

Henrik Törnqvist på plats vid Diamond Club inne i arenan. Foto: Max Elofsson

Förra säsongen spelade Henrik Törnqvist endast en match. Nu med ett stabilare spel bland annat så har han blivit alltmer ordinarie i A-laget. Än så länge har han spelat 24 av 30 matcher den här säsongen och svarat för en assist på poängkontot. Att han får mer och mer förtroende av lagets tränare Roger Melin tycker han är väldigt roligt.

– Ska jag vara helt ärlig så hade jag inte väntat mig att få såhär mycket speltid som har fått hittills. Jag hade mer trott att jag skulle få spela några matcher och träna mycket med dem.

Men nu har jag fått den här chansen och det känns som jag gör bra ifrån mig och det är fruktansvärt kul, säger han.

Ända sedan de första skidskoskären som barn har Henrik haft viljan att bli bäst. Samtidigt som han har varit medveten om att det är en svår väg att gå. Men sedan han fick chansen i Linköping så känner han att det var ett läge han inte kunde säga nej till.

Henrik Törnqvist är stadigt placerad i lagets fjärde kedja. Hans främsta uppgift är inte att producera poäng framåt, utan att jobba hårt så de första kedjorna hinner vila ordentligt. Oftast spelar han med Fredric Andersson och kanadensaren Kent McDonell i anfallet.

Tränaren Roger Melin lovordar Henrik och tror att han kommer ha en lysande framtid inom hockeyn.

– Han kommer ha en bra karriär framför sig. Han är en skicklig skridskoåkare och har ett bra spelsinne. Jag skulle beskriva honom som en modern spelare, att han är intensiv och att det går väldigt fort när han är på isen, han är på väg att bli riktigt bra, säger Roger Melin.

Törnqvist skrev på ett A-lagskontrakt med LHC för så sent som i förra veckan. Kontraktet sträcker sig fram till och med säsongen 2015/2016 och han känner att Linköping är en perfekt klubb för honom.

– Jag skulle jätte gärna vilja förlänga med klubben och fortsätta satsa på det här så länge jag känner att jag får den utvecklingen som jag behöver för min karriär. Så absolut så vill jag stanna i Linköping ett par år till, säger han.

Och det är inte bara laget som gör att han trivs. Linköping som stad, och närheten till Motala, känns jättebra för honom.

– Jag tycker att Linköping är en underbar stad. Det finns allting här och jag trivs jättebra verkligen, säger han.

Motalafostrade Henrik Törnqvist har visat att han blir att räkna med denna säsong. Foto: Max Elofsson

Motalafostrade Henrik Törnqvist har visat att han blir att räkna med denna säsong. Foto: Max Elofsson

Förutom att spela med LHC i SHL så har han även gjort ett par matcher med J20-laget. Detta för att få ännu mer istid och öka på självförtroendet.

– Med juniorlaget får jag möjlighet att spela i powerplay och mer i slutet av matcherna. Så det är mest för att det är roligt och bli ännu bättre. Det är bara positivt, säger han.

Henrik Törnqvist pratar gärna om framtiden och hur hans fortsatta karriär kommer se ut. Att spela i världens bästa ishockeyliga NHL är givetvis den stora drömmen.

– Det gäller att göra jobbet ordentligt här och nu. Det känns som jag utvecklas varje dag mot att bli en bättre hockeyspelare och att få spela i NHL en vacker dag vore roligt, säger han.

Henrik har kämpat hela livet för att komma dit och han är beredd att göra i stort sätt allt som krävs för att drömmen ska bli verklighet.

Just nu går Henrik sista året på Anders Ljungstedts Gymnasium där han går linjen där byggnadsprogrammet kombineras med ishockey.

På grund av hans unga ålder och ringa erfarenhet så är Henrik inte den mest kända spelaren i truppen. Tillsammans med Gustav Forsling och tjecken Jakub Vrána representerar dem de spelare som är födda 1996 och är därmed yngst i laget.

– Det är många som säger det att man inte känner igen oss utan hjälmen och alla skydden, vilket är både skönt och tråkigt på så sätt. Det är skönt att man kan vara en offentlig person och få skriva autografer till småbarnen, men att kunna ha ett helt vanligt liv också, säger han.

Henrik vill spela i NHL. Favoritlaget är Washington Capitals. Foto: Max Elofsson

Henrik vill spela i NHL. Favoritlaget är Washington Capitals. Foto: Max Elofsson

Han berättar att i Linköping händer det inte särskilt ofta att han blir igenkänd, utan det är när han kommer hem till Motala som folks blickar dras mot honom. Enligt honom själv försöker han åka hem och besöka Motala åtminstone en gång i veckan.

– När jag väl är hemma passar jag på att gå ner till ishallen och då är det väldigt kul att människor kommer fram och frågar hur det går för mig, säger han.

Author

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top