Nya krav på ridhjälmar

Nyheter, Sport Inga kommentarer till Nya krav på ridhjälmar 282
hjälm

Skärpta krav på ridhjälmar från EU.

EU-kommissionen drog i höstas tillbaka standarden för test av ridhjälmar. Men nu vill de att den nya standarden ska utvecklas. Hjälmens säkerhetskrav kommer höjas vilket både har sina för- och nackdelar.

I oktober förra året beslutade EU-kommissionen att dra tillbaka standarden för ridhjälmstest eftersom den inte ansågs vara tillräcklig.

Nu vill de däremot att den nya standarden ska utvecklas och omfatta bland annat stötupptagning ur fler vinklar än vid ett rakt fall och med högre energi, bättre motståndsförmåga mot genomträning av vassa föremål, bättre sidostabilitet för att stå emot hårda slag från sidan, större skyddsyta utan att detta påverkar förmågan att höra när hjälm bärs, hjälmen får inte påverka synfältet och sist men inte minst stabiliteten hos hjälmen- den får inte röra sig på huvudet under ridning.

Kraven blir tuffare och hjälmarna mer kostsamma. Cecilia Turunen, ordförande i ungdomssektionen i Motala Ryttarförening, tycker att de kommande säkerhetskraven är nödvändiga.
– Jag tycker det är bra att man skärper kraven då hästsport är en sport mer stor skaderisk, det är ju ändå ganska stora djur vi har att göra med. Så jag tycker det är bra att man jobbar för att det ska blir så säkert som möjligt, säger hon.

Hon poängterar också att det kan finnas nackdelar som drabbar ridskoleeleverna på klubben.
– Jag tror att det kan drabba en del ridskoleelever och föräldrar illa rent ekonomiskt tyvärr. En hjälm är som sagt inte billig. Men å andra sidan så är en bra ridhjälm en investering. När du har en hjälm du ha den i flera år så länge den inte blir skadad. Om det är ridskoleelever som har svårt att köpa en ny ridhjälm så hoppas jag verkligen att ridskolan har eller kommer att köpa in godkända ridhjälmar som ska finnas att låna, säger Cecilia Turunen.

Author

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top