Något dör… annat föds

Krönika, Nyheter Inga kommentarer till Något dör… annat föds 63
Rosor700

Rosorna i en andra blomning, samtidigt som gräsmattan är färdigfotbollsspelad. Foto: Lars Christophersen.

”Jag gillar alla årstider”. Usch, det låter så klyschigt. Hurtigt. Men tänk efter: hur skulle du trivas i Sverige om vi var helt utan årstider? Om vi hade en evig sommar med ständigt bländande sol och uttorkade dammiga gräsmattor – färdigfotbollsspelade för länge sen.

Eller, en domedagslångt evig vinter – huvva – kolsvart när du pendlar till jobbet och du ser bara din spegelbild när du stirrar ut genom bussrutan på vägen hem – däremellan; glåmiga snoriga människor under lysrörs och mobildisplayers sken. Tänk om det var så året runt, år efter år…

Nej, jag är troligen som du; i  längden vill nog du och jag ha våra årstider i fred –  helst utan alltför stor miljöpåverkan tack. Vi vill ladda upp under vintern och  våren med (alltför höga) förväntningar på den där stackars alltid för korta sommaren. Och hösten, då löven multnar, rosorna kroknar och allt liksom drar sig tillbaka för att uthärda ännu några snötäckta månader inför vårens spirande födelser.

Och nu är det nystarternas tid. Busstabeller kollas in, nya utbildningar startar. Kanske börjar du ett nytt jobb? I en ny landsända? En helt ny tillvaro tar i vilket fall vid. Vässa din imaginära penna, tid att fokusera mitt i det digitala och allt slags annat brus. Men glöm inte att också gå ut. Dra in den blottade jordens friska doft i näsan. För du är nu. Och nu. Och nu och nu och nu –  inte sen.

 

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top