Tidningar

Media finns för att hjälpa inte stjälpa

Krönika

När pressetik kommer på tal dras tankarna oftast till dilemmat kring att publicera namn och bild på misstänkta brottslingar. Tidigare hade jag en ganska klar bild av vad jag tycker är rätt och fel i sammanhanget men efter ett studiebesök på Correns redaktion är jag plötsligt inte lika säker längre.

Varför publicerar massmedia namn och bild på misstänkta brottslingar? När ska de välja att gå ut med detta? Jag ställde dessa frågor som ett test till min rumskompis, en beläst men mer ekvationsinriktad kille som inte har kommit i kontakt med pressetik på samma sätt som jag har. Hans svar var ganska väntade och liknade min tidigare uppfattning. Det bästa är att vänta tills personen i fråga har blivit dömd för brottet innan namn och bild publiceras. Skulle det inte råda några som helst tvivel att den misstänkte är skyldig kan det gå bra att gå ut med det lite tidigare. Då har det så kallade allmänintresset uppfyllts.

Correns ställföreträdande ansvariga utgivare Anna-Karin Thorstensson sa någonting väldigt enkelt men också väldigt sant under vårt besök på deras redaktion.

”Med allmänintresse menas framförallt att allmänheten ska skyddas” sa hon och drog ett exempel med en veterinär som hade missköt sitt arbete grovt. Här valde tidningen att gå ut med namn tidigt för att på så sätt varna andra djurägare.

För självklart är det så. Namn och bild publiceras ju för att hjälpa människor, inte för att straffa. Jag har alltid sett det som en sorts uthängning, en del i brottslingens straff. Förutom fängelse och böter kommer även allmänhetens vetande på köpet liksom. Men det är inte så det fungerar, givetvis. När en dömd brottsling sitter bakom lås och bom finns inte längre någon anledning att gå ut med namn och bild, hotet är avstyrt.

Ibland glöms det bort att medierna finns för att hjälpa och upplysa oss människor. Det glöms också bort att de i de allra flesta fallen arbetar väldigt hårt med att följa de pressetiska riktlinjerna. Jag ska ha detta i åtanke nästa gång jag öppnar en tidning.

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top