Lång väg från musikproduktion till färdig låt

Nöje Inga kommentarer till Lång väg från musikproduktion till färdig låt 256
Det senaste året har Robbin samarbetat med etablerade rappare och producenter både i Sverige och USA.

Det senaste året har Robbin samarbetat med etablerade rappare och producenter både i Sverige och USA.

Robbin Blomkvist har drömt om en framtid i musikbranschen sedan han var liten. Vägen är inte spikrak, men nu är drömmen på väg att bli sann.
– Jag har alltid fått en viss känsla av alla beats jag hör. Målet är att kunna leva på att förmedla den känslan till andra genom att göra det jag älskar, säger han.

Robbins musikintresse startade i ung ålder. Hans äldre kusiner lyssnade på hiphop under tidigt 90-tal och hans föräldrar ägde en klädaffär som sålde hiphop-kläder. Där lades grunden för vad som idag är Robbins största passion.

– Att hiphopen hela tiden fanns runt mig, och att även mina föräldrar intresserade sig för den kulturen gjorde att intresset växte, säger Robbin.

Vid 15-års ålder började han producera musik själv. Han hade vänner som skrev texter och behövde beats.

– När jag såg andra som var kreativa och skapade något eget ville jag också försöka helt enkelt.

Det har alltid varit en dröm för Robbin att få jobba med musiken, men det är först nu han inser att det faktiskt är möjligt. Hans hårda arbete har uppmärksammats i både Sverige och USA det senaste året, och han har inlett samarbeten med etablerade rappare och producenter.

– Det känns häftigt att det jag gör hemma på min dator intresserar så pass stora namn, säger Robbin.

Vilka namn det rör sig om kan han dock inte berätta.

– Det är inte mitt jobb att sköta PR. Jag får inte gå ut med någonting innan det är officiellt.

För tillfället har Robbin sin utrustning i vardagsrummet, men snart bygger han en egen hemmastudio.

För tillfället har Robbin sin utrustning i vardagsrummet, men snart bygger han en egen hemmastudio.

Robbin försörjer sig inte helt på musiken än. Han arbetar även på grossistlager och musikproduktionen sker på fritiden hemma i lägenheten i Linköping. Han använder sig av en dator och en del studioutrustning som står placerad i ett hörn i vardagsrummet. När han är i sin hemstad Västerås har han tillgång till större inspelningsstudio, men Robbin föredrar att bara kunna plocka fram sin laptop och producera när känslan faller på.

– Det är viktigt att komma igång snabbt när man får en idé, och det är alltid skönt att sitta hemma i sin egen comfort zone. Om ett par månader flyttar jag dock till större, och då är planen att jag ska bygga en egen hemmastudio.

Förutom studiobygget är planen att inom kort släppa en singel tillsammans med en av Sveriges just nu störste rappare. Musikbranschen är dock väldigt osäker, och Robbin menar att man aldrig kan ta någonting för givet.

– Ingenting är klart förrän det är släppt. Innan dess kan vad som helst hända, som gör att det inte blir någonting.

USA är målet för framtiden, men vägen dit är längre än till Stockholms förorter. Med kontakterna han har idag kan han nå hur långt som helst, men det tar tid. Förutom producentens arbete ska det dessutom till en artist som får känsla för beatet. Många gånger tas det även in en låtskrivare som skriver texten, och i slutänden ska skivbolaget bestämma om det är något som ska släppas eller inte. Robbin ger dock inte upp hoppet, han har mål och han ska nå dem.

– Det handlar till 99 procent om tålamod. Den resterande procenten är att fortsätta jobba hårt hela tiden. Belöningen kommer bara du kämpar tillräckligt länge.

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top