Lägg ner posten

Åsikter

 

I många år har jag och företaget Posten varit i luven på varandra. Man skulle faktiskt gå så långt att säga att vi är värsta fiender. Det kanske kan tyckas hårt att säga att lägg ner posten och det förstår jag också att det inte funkar. För hur skulle det se om posten lades ner? Då skulle vi inte få några roliga vykort från en kompis som hittar sig själv i Australien plus allt annat skoj. Det jag vill är det ska till förbättringar.

Hur kan du tänka så Morgan? De gör ju sitt bästa med att få ut alla brev och räkningar. Ja visst är det så men priset som jag och min omgivning får betala är för stort. Så här kommer mina anledningar till varför det måste till en förändring av Posten.

För det första så är det alldeles för dyrt att posta brev. Okej det kanske inte känns så vidare dyrt att betala 14 kronor för två frimärken. Men vad får du för det ingenting? Där är ingen försäkran på att brevet faktiskt kommer fram, eller vilket skick det är i om det kommer fram.

Skulle brevet inte komma fram är det inte Postens fel, det är bara sådant som kan hända och du får skicka brevet eller räkningen en gång till. Skulle det däremot tvärtom vara så att brevet sänds iväg utan frimärke och det råkar jobba en nitisk tjänsteman just denna dag, då kommer en räkning på 30 kronor som ett brev på posten.

Det kanske känns snålt att inte slicka fast ett eller två frimärke men de 14 kronorna kanske är de enda pengar jag har denna veckan och det får du en macka med kort utgångsdatum på i den lokala mataffären.

Sen ska vi inte tala om att skicka och ta emot paket. Detta är som att stoppa ner handen i kruka full med bakfulla giftormar och hoppas på att de inte bits. Jag samlar på gamla tv-spel och då händer det att jag ibland köper spel via internet. Det har hänt flertal gånger att kartongen till spelet ser väldigt bra ut på bild men när det kommer fram så är den trasig.

Ja jag förstår att det inte alltid är Postens fel utan det är faktiskt så att ibland så har jag blivit lurad. Dock kan det även hända när jag köper spel av folk som jag litar på och det har även varit tvärtom att jag har skickat ett fin kartong och när den kommer fram till sin nya ägare är den trasig.

Vad blir då följderna av detta? Jo att jag får packa in spelet

i flera lager av skyddsplast som gör att det blir tyngre och dyrare eller så får jag skicka paketet med något annat budföretag och då kostar det naturligtvis mer också.

Sen är det faktiskt så att det är synd om de som jobbar på Posten. Det kanske verkar vara ett jobb som är ganska tråkigt men kanske inte så slitsamt för kroppen. Den tanken stämmer tyvärr inte.

Min pappas kusin har jobbat som lantbrevbärare, alltså han kör ut post på landet. Detta har han gjort i 30 års tid och det har resulterat i förslitningsskador på axeln, på grund av att han sträckt sig efter brev i bilen och sen fått sträcka sig ut för att få ner allt i brevlådan. Det låter kanske inte så farligt men han har blivit sjukskriven och det resulterar i kostnader för samhället. Dessa skador är inte helt ovanliga hos brevbärare.

Sen kommer kommer vi till de stora känslomässiga sår som en brevbärare och hans bil kan orsaka. Vi har haft otaliga katter som har gått en för tidig död till mötes och slutat sina dagar påkörd av en bil med ett emblem från postverket.

Bland annat dog min systersons katt Bull på detta viset. Det är inte så roligt att förklara för en sexåring att jo du vet här på landet så tror folk att de är värsta rallyproffsen och kör hur som helst. Nu är det inte bara de som jobbar på Posten som kör som dårar.

Jag skulle kunna rabbla upp ännu fler orsaker till att Posten borde skärpa sig.

För att jag inte skall tycka att Posten som företag är värdelöst så måste där till förändringar. Jag tror att dessa måste komma uppifrån cheferna. De kanske kan se till att de som jobbar inte alltid behöver vara världens mest nitiska tjänstemän och faktiskt ta det försiktigt med paketen som de handskas med.

Framför allt tror jag att det som behövs att man från postens sida visar lite respekt och ödmjukhet. Att alla kan göra fel det vet vi men när den ena parten vägrar att ta ansvar för sina fel, men däremot är extremt snabba på att sätta fast den andra parten då, blir det lite konstigt.

Sen för att förebygga skador hos de som jobbar kanske det måste till förändringar i arbetsuppgifterna. Att ena dagen kör du ut brev på landet och nästa dag så har du en annan uppgift. Det tror jag skulle göra att skador kan undvikas.

Sen måste det göras något åt tiden så att lantbrevbärarna inte känner så stressade och har för mycket att göra. Det kan vara det som gör att de som jobbar kör som galningar och leder till att familjens katter har blivit påkörda. Tills dessa små enkla krav är uppfyllda kommer jag upprepa mina ord lägg ner Posten.

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top