Lady Gaga bjöd in till dunderfest i Globen

Krönika

488231317
Foto: MTV

Ericsson Globe förvandlades till ett enda stort dansgolv när queen av pop bjöd in till en oförglömlig kväll. Den färgsprakande showen fick inte ens gammelmormor att sitta still.

Trots att hennes fjärde album anses vara en flopp slår Gaga kritikerna på fingrarna. Två dagar innan tillställningen började fansen köa. Redan under konsertmorgonen fanns närmare hundra fans uppställda, ivrigt väntande till den spektakulära showen.

Man kunde på långa vägar se att det var tjejerna och HBTQ-personernas kväll. Stockholm yrde av förväntansfulla fans. Man kunde inte undgå de färgsparkande klädvalen och de skyhöga platåskorna.

Popikonen gör entré genom att sakta men säker komma upp genom scengolvet i en guldglittrande body med en av Jeff Koons djupblå spåkuleskulpturer mitt på kroppen. Hon inleder hela showen med låten ”Artpop” med ett dundrande beat som gör att bröstkorgen vill explodera.

Låten handlar om att hålla ihop – något som Gaga håller fast vid under hela konserten.

Utöver tracksen på senaste skivan avhandlas även gamla gobitar. Låtar som ”Just Dance” och ”Poker Face” får även de ”vanliga” åskådarna att släppa loss. När de sen kommer till en lugnare pioanoversion av ”Born this Way” så finns inget öga torrt. Under framträdandet låter Gaga ett gråtande fan komma upp på scenen. Det lilla monstret, som fansen kallas, sitter bredvid stjärnan medan låten sjungs – hela publiken är med och kan varenda lyrik. Arenan sjunger.

Ingen kan undgå den känslosamma relationen som artisten har till sina fans. Hon poängterar gång på gång mellan akterna hur mycket hennes fans betyder för henne. I gengäld får hon stående ovationer och skrik från omkring 12.000 människor.

Konserten fortsätter genom att färgglada konfettistjärnor sprutas ut genom stora kanoner tillsammans med ett grymt drop. Globen förvandlades till en gigantisk discoboll och alla i arenan hoppar som pingpongbollar upp och ner. Så här håller showen på i ungefär en timme innan Gaga avslutar genom att komma ut i en fantastisk glitterklänning med långt, vitt hår. Hon går mot pianot och inleder med att sjunga första versen av Gypsy akustiskt. När hon sedan ska ta i och sjunga refrängen kommer de resterande instrumenten igång. Gitarristerna spelar sig svettiga och fansen sjunger sig hesa. Ett bättre avslut, tillsammans med fansen, går inte att få.

Som hon menar i låten ”G.U.Y”. Hon behöver inte ligga på topp för att veta sanningen. Popikonen kan sin sak och vem vet, denna så kallade ”flopp” kanske är början på en genomtänkt revansch?

Author

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top