Jesper älskar Bona folkhögskola

Nyheter Inga kommentarer till Jesper älskar Bona folkhögskola 475
Jesper Salberg läser vid Bona folkhögskolas allmänna linje och stortrivs. Foto: Mike Lindberg

Jesper Salberg läser vid Bona folkhögskolans allmänna linje och stortrivs. Foto: Mike Lindberg

Jesper Salberg är 23 år och bor i Borensberg. Han började nyligen sitt tredje år på Bona folkhögskola. Han läser vid skolans allmänna linje och stortrivs. Innan dess gick Jesper två år på Bonas teaterlinje.
Hela studietiden har verkligen stärkt mig som person, säger han.

Jesper Salberg har hittills gått på skolans allmänna linje i ungefär en månad för att läsa upp sina gymnasiebetyg.

Allmän kurs är till för den som vill läsa in eller komplettera kunskaper på grundskole- eller gymnasienivå. De läser kärnämnena engelska, matematik och svenska. Utöver det studerar allmäneleverna temastudier som innehåller naturkunskap, samhällskunskap, historia, geografi och religion.

– Det funkar jättebra med studierna och programmet är perfekt uppbyggt. Så jag trivs jättebra här, säger han.

Det var dock inte han själv som sökte in till kursen. Efter förslag från Arbetsförmedlingen bestämde sig Jesper för att tacka ja till Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF), som går ut på att motivera arbetssökande över 18 år att läsa in gymnasiebehörighet.

Kursen är tre månader och 80-90 procent av de tidigare SMF-deltagarna på Bona har börjat på skolans allmänna linje, eftersom de får förtur till linjen. Den vägen har även han gått.

Jesper tycker att skolan är ett ställe där personer får vara sig själva. Han tror även att många Bonaelever har känt utanförskap tidigare och visar därför stor respekt till varandra.

– Jag känner en värme så fort jag kommer innanför skolans dörrar. Det känns aldrig jobbigt att komma till skolan utan det känns som en fristad eftersom jag älskar Bona och tycker att den är fantastiskt på många sätt, säger Jesper Salberg.

Tidigare har han läst två år på teaterlinjen. Även där var det slumpen som tog honom till utbildningen, eftersom han inte sökte till teaterlinjen. Han blev via bekanta erbjuden en plats på linjen och nappade på direkt då han har hållit på med teater sedan nioårsåldern. Sedan frågade Borensbergskillen om att kunde gå kvar ett år till och fick ja.

– Jag känner verkligen att den här tiden har stärkt mig som person. Det är en känsla hjälper mig vidare i livet. Därför stortrivs jag och njuter verkligen över att läsa på Bona folkhögskola, avslutar han.

Author

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top