Hon förbereder eleverna för Teaterhögskolan

Kultur, Nyheter Inga kommentarer till Hon förbereder eleverna för Teaterhögskolan 281
Teatereleverna  sjunger under skolans "temavecka". Foto: Stina Drätting

Teatereleverna sjunger under skolans ”temavecka”. Foto: Stina Drätting

Bona folkhögskola har en ettårig teaterlinje på skolan. Utbildningen startades av skolans teaterläraren Helene Bergström. 21 klasser gått linjen tidigare. Vart de sedan har tagit vägen får du reda på här.

Helene Bergström startade teaterlinjen på Bona 1994. Hon har hunnit med att vara lärare för hela 21 teaterklasser. Eleverna har haft olika ambitioner, därför varierade de tidigare kursdeltagarnas yrkesval efter utbildningen. Två av de har nått hela vägen till att bli filmskådespelare, medan andra jobbar som lärare inom andra ämnen än teater.

– Jag tycker att det var helt fantastiskt att två av mina tidigare elever kom in på Teaterhögskolan i Stockholm för fyra år sen. Dessa killar såg man en enorm drivkraft i sig tidigt, eftersom det var bara var teater som gällde för dem. Att de är filmskådespelare idag är inte alls förvånande, säger hon.

Helene Bergström förbereder teatereleverna för högskolan. Foto: mike Lindberg

Helene Bergström förbereder teatereleverna för högskolan. Foto: Mike Lindberg

Utbildningen är en grundutbildning som förbereder inför påbyggnadsutbildningar inom teater. Efter Bonaåret söker många till vidareutbildningar på andra folkhögskolor eller till mindre privata skolor, för att sedan söka vidare till Teaterhögskolor. Att söka till drama-eller teaterpedagogprogram på universitetet hör också till vanligheterna.

– Många har också fastnat för andra inriktningar inom teater som dans, ljus, ljud och scenografi och därför har de sökt vidareutbildningar inom det. En kille kom in på danshögskolan och kom tillbaka hit till skolan för att visa upp sitt examensarbete, säger Helene Bergström.

Runt sex av årets läsårets elever har sökt till Teaterhögskolan i Göteborg, andra har sökt till vidareutbildningar på andra folkhögskolor och ett gäng har pratat om att starta en fristående teatergrupp efter teaterlinjen. Så här säger hon om hennes elevernas chanser till att komma in på högskolan.

Linnea Rosenqvist har sökt Teaterhögskolan i Göteborg. Foto: Mike Lindberg

Linnea Rosenqvist har sökt till Teaterhögskolan i Göteborg. Foto: Mike Lindberg

– Eftersom det är runt tusen som söker varje år och utbildningen har högst tio platser är det rena lotteriet om man kommer in eller inte. Det gäller att ligga i och söka flera gånger om man verkligen vill komma in, säger Helene Bergström.

– Jag rekommenderar verkligen alla som brinner för teater och de som är intresserade av att ta reda på vad teater är, att söka till Bona folkhögskolans teaterlinje, avslutar hon.

Author

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top