”Fri debatt inte lika med bra debatt”

Åsikter, Nyheter Inga kommentarer till ”Fri debatt inte lika med bra debatt” 152
Maria Björk Hummelgren jobbar på Östgöta Correspondenten. Foto: Morgan Lengbrant

Maria Björk Hummelgren jobbar på
Östgöta Correspondenten. Foto: Morgan Lengbrant

Ledarskribenten för Östgöta Correspondenten Maria Björk Hummelgren besökte Bona folkhögskola för att förklara vad en ledarskribent är och vad de gör. Hon pratade även en del om sina personliga erfarenhet om åsiktsjournalistik.

Maria Björk Hummelgren blev 2008 den första kvinnliga ledarskribenten för Norrköpings tidningar på 250 år alltså den första kvinnan någonsin i tidningens historia. Hon började på Östgöta Correspondenten 2009.

Hon menar att en ledarsida är den den fria tidningens eller den egna tidningens egen röst utåt. På den tidning hon jobbar på betyder det att det som Maria och hennes kollega Christian Dahlgren skriver har ett liberalt synsätt eller oberoende borgerligt. Hon är utbildad i statsvetenskap och ser det som en tillgång i sitt jobb.

De som skriver ledare är strikt skilda från nyhetsjournalisterna och är direkt under chefredaktören.
– Vi ska vara granskade också men framför allt så ska en ledarskribent tycka mycket  och ha åsikter om saker, säger Maria Björk Hummelgren.

Det är två personer som jobbar som ledarskribenter. De skriver var sin krönika om dagen förutom på fredagen, då skriver Maria och hennes arbetskamrat två sidor. Dessa ska kunna fungera för måndagen också och om det händer något speciellt under helgen så måste kanske ledaren skrivas om.

En krönika får inte stå utan kritik utan där kommer det in många svar ifrån läsare.
– Vi är generösa med repliker, vi tycker att det är viktigt med en dialog med de som läser tidningen, säger hon.

I höstas kom det in många brev där det framgick att det var många som inte riktigt förstod vad en ledare är. Då skrev Maria Björk Hummelgren ett sorts manifest om vad det är hon sysslar med. Det är  skillnad  på om du skriver om något som är lokalt eller om det är  en fråga som handlar om något som en politiker Stockholm har gjort.

– Det är klart att du kan skriva mer brännande om det till exempel handlar om Stockholm än om det handlar om något lokalt, säger Maria.

Hon tycker  att en bra skriven ledarsida skall vara korrekt, analyserande av frågan som den rör, opinionsbildande, ha humor och innehålla passion.
– Det är även viktigt att ha en bra chefredaktör bakom sig  för  det är även viktigt att vara provocerande, säger hon.

Det är så att alla har åsikter och alla vill ha åsikter och alla vill uttrycka dessa. Ibland kan det vara så att det blir så att människor inte kan kontrollera vad de skriver i till exempel ett inlägg.
– Du får säga och tycka vad du vill men inte på Corren. En fri debatt är inte detsamma som en bra debatt, säger Maria Björk Hummelgren.

På morgonen diskuterar Maria med Christian Dahlgren och de kommer tillsammans fram till vad som ska skrivas just denna dagen. Det är väldigt nyhetsstyrt och det lokala går alltid först.

På vissa tidningar är ledaren osignerad. Det betyder att hela tidningen står bakom det som skrivs. Så är det inte längre på Östgöta Correspondenten, där är alla ledare signerade av den som skrivit den.

Ibland sluter alla på tidningen upp på det som skrivs i ledaren. Det kan vara när det skett något speciellt eller när något som granskats kan få stora konsekvenser för de inblandade.

Ibland kan en ledare handla om gammalt groll.
– Vi försöker att medla mellan Linköping och Norrköping, det kan bli höga röster ibland, säger Maria Björk Hummelgren.

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top