”EU är inte till för människor”

Nyheter Inga kommentarer till ”EU är inte till för människor” 235
Andreas Karlsson, ordförande i Ung vänster Motala tycker inte att EU tar ansvar för tiggarnas problem. Foto: Mike Lindberg

Andreas Karlsson, ordförande i Ung vänster Motala tycker inte att EU tar ansvar för tiggarnas problem. Foto: Mike Lindberg

Storbritanniens premiärminister David Cameron kom i slutet av förra året med ett förslag att få bort invandringen av tiggare. Andreas Karlsson, ordförande i Ung vänster Motala, anser att detta är ett sätt att sopa problemen under mattan och att Europeiska unionen inte tar sitt ansvar.

I slutet av förra året föreslog David Cameron att alla EU-migranter måste ha ett jobberbjudande för att få flytta till de Brittiska öarna. De som stannar kvar efter deras besök, utan att ha hittat ett jobb ska kunna deporteras, anser han. Dessa förslag skulle göra det omöjligt för tiggarna att stanna kvar längre än tre månader. Cameron har även hotat med att Storbritannien ska gå ur EU om de inte får igenom kraven.

– Jag tycker att alla EU-länders medborgare ska ha möjligheten att röra sig så fritt som möjligt inom unionens gränser. Dessa åtgärder skulle bara vara ett sätt att sopa problemen under mattan. Man borde skydda och ta hand om tiggarna istället. Jag anser att EU är en ekonomisk union för storföretag som inte bryr sig om människor. Därför gör de inget åt saken, säger Andreas Karlsson, ordförande i Ung vänster Motala.

– Dessa idéer låter helt fel. Man ska inte införa reformer för att stjälpa dessa personer, utan tvärt om. Det som måste göras är att försöka ta hand om de här utsatta människorna. Vi försöker se till att de har det bra när de är här. Den fria rörligheten inom unionen måste gälla utan undantag, säger Annelie Almérus, ledamot i kommunfullmäktige för Moderaterna i Motala.

I Motala finns det tiggare utanför i princip alla matbutiker. De flesta är från Bulgarien och Rumänien. Med Storbritanniens idéer blir dessa EU-migranter inte långvariga i Sverige.

– Jag tror att det är möjligt att detta även kan komma på tal här i Sverige. Tyvärr är många personer väldigt intoleranta och oförstående mot tiggarna. Dessa förslag har till exempel varit på tal i både Frankrike och Norge. Det är synd, eftersom flera av de är här i Motala och tigger för att skicka ned pengar till deras familjer i hemländerna, säger Andreas Karlsson.

Det finns flera ideella organisationer i Motala som arbetar med att ta hand om tiggarna. Bland annat hjälper ABF och Svenska kyrkan de med att få mat och kläder. Men åtgärder för att lösa problemet är få och frågan är inte högt prioriterat.

– Ibland kan det vara svårt att få kontakt med tiggarna, eftersom de har blivit dåligt behandlade under flera år. Det vi på Motala kommun gör, är att försöka förhindra personer ska utnyttja EU-migranterna för ekonomisk vinning. Jag tror inte att Europeiska unionen klarar av att åtgärda problemet. Det är arbetarklassen i alla medlemsländer som måste ta tag i saken, avslutar Andreas Karlsson.

Author

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top