Musikprojektet som skiljer sig från andra

Kultur, Nyheter Inga kommentarer till Musikprojektet som skiljer sig från andra 45
Norrköpings symfoniorkester med deltagande barn från olika förskolor. Foto: Stina Drätting

Norrköpings symfoniorkester med deltagande barn från olika förskolor. Foto: Stina Drätting

Känsla, gemenskap och utveckling genom musik är El Sistemas slagord.

Det roligaste med denna undervisning är att det är ett helt nytt tänk, säger projektledaren Anders Rosén.

Projektet El Sistema startade år 1975 i Venezuela av ekonomiprofessorn José Antonio Abréu. Han började med att undervisa elva barn i ett garage och verksamheten växte snabbt och blev snart omfattande. Sedan starten har över två miljoner barn genomgått programmet och ett 30-tal symfoniorkestrar har skapats av detta.

El Sistema är en metod att bedriva musikutbildning där samarbete och känslor står i fokus. Syftet med projektet är att ge barn möjlighet till utveckling genom musiken och gemenskapen i en kör eller orkester. Projektet får familjen involverad i barnens musikaliska undervisning genom att stötta barnen, uppmuntra och helt enkelt vara delaktiga.

Motala är den första kommunen i Östergötland som har valt att använda sig av El Sistema som musikundervisning. Projektledaren Anders Rosén var den som presenterade metoden för Motala och gjorde så att undervisningen i augusti månad sattes i verk.

Hans jobb som projektledare innebär bland annat att han har kontakt med symfoniorkestern i Norrköping som är med och samarbetar med El Sistema. Han sitter även med i grupper inom förskolorna som medverkar.

Anders Rosén förklarar att El Sistema är en annorlunda musikundervisning.

– Projektet skiljer sig från andra då de arbetar med barn i grupp och inte en och en som musikundervisning brukar se ut, säger Anders.

Det är många som verkar vara positivt inställda till projektet som är nytt för Motala. Flera hängivna föräldrar, syskon och mor och farföräldrar har varit närvarande när barnen en gång i veckan samlas för att spela.

Veronica och Magnus Claesson är föräldrar till Elton, som är ett av de barnen som deltar i undervisningen.

– Det är en rolig grej. Det är kul med någonting annorlunda, säger Veronica Claesson.

Tanken är att El Sistema kommer att utvidgas, så att även grundskolor kommer att få ta del av undervisningen, menar Anders Rosén. Men om och när detta i så fall kommer att hända vet han inte. Anders går nämligen i pension i mars, vilket innebär att en ny projektledare kommer att ta över. Vem det blir är dock ännu inte bestämt.

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top