DSC_2246

Tranåsföretag klarar konkurrensen

Nyheter
Erik Göransson tog över rollen som vd för TAS 2009. Foto: Stina Drätting

Erik Göransson tog över rollen som vd för TAS 2009.                                                                 Foto: Stina Drätting

 

Tranås Anläggningsservice (TAS) bildades år 1988 av Per Strömberg och Jan Aronsson. Erik Göransson och hans pappa köpte in sig i företaget och tog över Jan Aronssons del i TAS årsskiftet 2007/2008. Erik är sedan 2009 vd för företaget och trots att branschen är tuff har TAS fått två utmärkelser sedan Erik kom in i bilden.

Tranås anläggningsservice är ett mark och anläggningsföretag. De specialiserar sig inom husdräneringar, finplanering av trädgårdar, avloppsanläggningar och husgrunder till privatpersoner och byggföretag.
– Det jag tillför i TAS är gatu och vaprojekt, säger vdn Erik Göransson.

TAS har i dag 19 anställda och jobbar inom en sju mils radie kring Tranås, och är framförallt mycket i Östergötland och utför jobb. Företaget håller igång hela året, men sommaren ger betydligt mer jobb.

– Vi har hälften att göra på vintern jämförelsevis med sommaren, ibland knappt det. Vi har haft några bra vintrar, men vintern nu 2016 var lite sämre. Vi hade nästan ingenting att göra i mars.
Hur påverkar det er som företag?
– Det drar ner oss ekonomiskt. Om vi gör en avstämning första april och den är plus minus noll, alltså inga röda siffror då har vi ett bra år framför oss. Är det minus 300 är det som det brukar vara så att säga. Vi brukar ta igen de dåliga siffrorna till hösten, men det är tungt att behöva starta så varje år, säger Erik Göransson.

TAS har nya projekt på gång hela tiden.

– Det vi sysslar med nu är ett lss-boende i Vadstena, och sen håller vi på med en ny idrottsanläggning i Mantorp. Sen ska vi bygga radhus i Boxholm, vi gör markjobben där. Sen ska vi göra markjobben på tillbyggnad av skola i Aneby, och gör tio likadana radhus i Hätte i Tranås, där gör vi grunderna, finplanering med gräs och plattor.

TAS har två stora konkurrenter i Tranås, och de är det minsta företaget bland de tre.
– Det är tufft ibland, men vi har lyckats rätt så bra vill jag nog påstå.
Det är en bransch som har väldigt låga marginaler, vi ligger på en vinstmarginal på mellan tre och fyra procent, och branschsnittet är 4,1 procent. Sen är det så att när man köpt ett bolag behöver man också ta ut lite utdelningar och betala igen lånet man har privat till banken. Och då blir det att man får plocka lite av soliditeten eller likviditeten. Då växer det inte lika fort, men å andra sidan så har soliditeten växt samtidigt som vi ökat omsättningen, och det är en ganska svår kombination.
– Soliditeten har ändå gått från 20 till 30 procent (från 2012-2013) och det är positivt, men jag vill bli bättre, säger Erik Göransson

Branschen må vara tuff, men TAS ligger ändå bra till.

– Vi vart faktiskt trippel A företag nu, viket betyder att vi ligger över branschsnittet på alla värden, och att vi ändå är bra för den här branschen.
– Sen är jag en människa som tyvärr aldrig är nöjd, så jag vill givetvis bli bättre. Vi kan ju börja med att behålla bemärkelsen, för det får man inte om vi är sämre i år. Man måste hålla sig över branschsnittet.

Att bli utsedd till ett trippel A företag är inte det enda positiva som TAS fått ta emot.

– Vi gasellföretag 2014, det delar Dagens Industri ut till Sveriges mest snabbväxande företag. Och det får man om man dubblerar omsättningen på tre år samtidigt som man bibehåller vinsten. Och vi hade ökat från 9 till 29 miljoner på tre år, säger Erik Göransson.

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top