Claes är ute och cyklar

Nyheter Inga kommentarer till Claes är ute och cyklar 83
Claes Nilsson tog över pappa Hasses firma 2008. Foto: Max Elofsson

Claes Nilsson tog över pappa Hasses firma 2008. Foto: Max Elofsson

Året är 1971 och Hasses Cykel slår upp affärsverksamheten för första gången. Grundaren Hasse Nilsson är i dag inte längre aktiv inom branschen, men sedan 2008 har sonen Claes tagit över och driver firman tillsammans med sin fru Tanja.

– På pappret så är jag vd, men att vara det innebär så mycket mer. Jag är även säljare, städare, leveransmottagare och allt annat som behövs och det får man vara beredd att göra om man bedriver en sådan här affär, säger Claes Nilsson.

Claes säger att han alltid har haft ett stort intresse för cykling. Han har bland annat cyklat Vätternrundan tolv gånger. Men bara vetskapen av att sälja rätt cykel till rätt kund, gör honom lycklig.

I samband med att Claes tog över firman så flyttade man tillbaka till den ursprungliga lokalen på Östermalmsgatan i Motala. Detta för att låta Motalaborna hitta tillbaka till platsen där Hasses Cykel till största del har varit placerat och ha kvar samma verksamhet men i mindre format.

Omkostnaderna är få och lokalhyran är låg. För vd:n och allt-i-allon Claes Nilsson känns det inte viktigt att växa som företag och försöker också att tighta till omkostnaderna så gott det går. Han säger själv att han tar ut en minimal ledighet men att det är ett eget val. Lönekostnaderna för 2014 låg på drygt 534 000 kronor fördelat på två anställda i bolaget, vilket blir i genomsnitt drygt 22 000 kronor i bruttoinkomst varje månad per anställd.

– Allting förändras på tid och längd. Intresset för nya grejer minskar tycker jag, samtidigt som det inte gör så mycket så länge ekonomin fortsätter att gå åt rätt håll, säger han.

Sett till de ekonomiska bitarna så är Claes jättenöjd med läget just nu.

Ända sedan starten för 45 år sedan har Hasses Cykel varit ett aktiebolag. Både Claes och pappa Hasse har tyckt att det är den mest seriösa företagarformen. Dessutom framhåller Claes att det givetvis är bra att man inte går i personlig konkurs om firman skulle börja gå sämre. Utan att det är firman som går förlorad.

Bolagets soliditet har de senast åren var relativt låg. 2014 låg den på elva procent, föregående år var den på åtta procent. Men Claes Nilsson ser inte det som något stort problem utan kan istället stolt visa upp tre utmärkelser från affärsupplysningsföretaget UC. 2012 och 2013 blev de belönade med diplom för att de kunnat visa upp en positiv ekonomisk utveckling, och 2015 fick de ett ännu finare pris.

– Vi har visat upp god kreditvärdering och det är bara ungefär fem procent av bolagen i branschen som får den här utmärkelsen, säger han.

Nettoomsättningen och medräknad övriga rörelseintäkter för 2014 låg på nästan fem miljoner kronor. Det totala resultatet för året var drygt 123 000 kronor, vilket är mer än dubbelt så mycket som föregående år.

Även vid sidan av jobbet så blir det mycket cykling. Annars gillar Claes att fixa med huset i Borenshult och att tvätta bilen för avkopplingens skull. Han beskriver sig själv som punktlig och gillar att ha struktur i vardagen.

Author

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top