Charlottenborg ingen prioritet

Nyheter Inga kommentarer till Charlottenborg ingen prioritet 163
Tomas Norin är biträdande polisområdeschef i Östergötland.

Tomas Norin är biträdande polisområdeschef i Östergötland. Foto: Mike Lindberg

Svinhuvuden vid moské, laserskjutning och bitattack. Dessa tre brott ägde rum i stadsdelen Charlottenborg i Motala under sommaren. Men polisen har inte resurser till att aktivt förebygga brott där.

Svinhuvudattacken i somras spreds snabbt och blev en stor riksnyhet. Dock kommer inte alla brotten i området upp till ytan för allmänheten. Dessutom jobbar polisen i Motala inte specifikt inom det tungt brottsdrabbade området.
– Vi arbetar inte aktivt med brottsförebyggande inom specifika stadsdelar. Det finns helt enkelt inte resurser till det, säger Tomas Norin, biträdande polisområdeschef i Östergötland.

Charlottenborg har i många år präglats av brottslighet och hög arbetslöshet. Det är också ett område som många nyanlända flyktingar placeras i. Polisen önskar att de kunde bekämpa brottsligheten där mer specifikt.
– Det är ett väldigt utsatt område. Det behöver göras mer där, men tyvärr finns inte ekonomin, säger biträdande polisområdeschef i Östergötland.

Det finns bara resurser till att arbeta med de allvarligaste fallen. Till exempel när svinhuvuden sattes upp utanför moskén i Charlottenborg.
– Vi utreder fortfarande ärendet. Däremot har vi inte kommit så långt med utredningen, eftersom det finns alldeles för lite info kring fallet. Vi har fått in tips, men inte kommit vidare med dem. Självklart välkomnas nya tips, säger Tomas Norin.

Nabil Osman, aktiv muslim och bosatt i Charlottenborg sedan två år tillbaka, är inte missnöjd med polisen trots utredningens svaga utdelning.
– De gör sitt bästa för att reda ut fallet. Jag tror och hoppas att de så småningom lyckas ta reda på sanningen, säger han.

Besvikelsen över svinhuvudattacken är däremot stor och han är inte sen med att uttrycka sin ilska.
– Agerandet är helt respektlöst. Detta är hets mot folkgrupp mot oss muslimer. Jag är väldigt upprörd över detta och hoppas att det aldrig händer igen, säger Nabil Osman.

Trots attentatet finns det ingen rädsla inom honom för att fortsätta bo i området.
– Jag är inte rädd för de som gjorde det. Vi som går till moskén är skötsamma av oss. Därför tror jag inte att någon kommer attackera oss personligen. Men det känns jobbigt att inte veta vem som ligger bakom händelsen, säger Nabil.

Nabil Osman är aktiv muslim och bor i Charlottenborg

Nabil Osman är aktiv muslim och bor i Charlottenborg. Foto: Mike Lindberg

Polisen beklagar ilskan efter attacken och ovissheten som uppstår när ingen gärningsman har gripits.
– Det är en allvarlig händelse. Jag förstår att de drabbade är arga över det som hände och oron över att inte veta vem som ligger bakom allt. Det är synd att vår utredning inte har gett några svar, säger Tomas Norin, biträdande polisområdeschef i Östergötland.

Author

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top