Brunneby ett stabilt familjeföretag

Nyheter Inga kommentarer till Brunneby ett stabilt familjeföretag 149
Saft och sylt är några av Brunnebys musteri storsäljare.

Gunnar Kjellin vd för Brunneby musteri säljer sina varor över hela landet. Foto Morgan Lengbrant.

Brunneby musteri startades 1941 och är ett familjeföretag.
Gunnar Kjellin som är vd är den andra generationen som gör must.
Företaget tar emot frukt från hela landet som de gör till bland annat saft eller cider.

Brunneby musteri skapades då Gunnars far såg fallfrukt ligga på marken. Han köpte en liten fruktpress för att kunna ta vara på så mycket som möjligt. Nu har företaget växt och de har 350 varor som de säljer varav 150 är egna produkter. Storsäljarna är saft, must och cider. De säljer även mycket till återförsäljare.

2014 hade företaget en nettoomsättning på 43 471 047 kronor på 15 stycken heltidsanställda. Vilket är en ökning i omsättning från 2013 då den var 39 942 814 kronor. Och även 2015 ser ut att bli bättre än föregående år.

– Vi har en stabil ökning som har hållit i sig i flera år. Det är en bra bransch som alltid har varit populär och framför allt nu. Med de senaste årens trend med att äta mycket bär och nyttiga produkter, säger Gunnar Kjellin, vd på Brunneby musteri.

Brunnebys rörliga kostnader är framför allt löner. Personalen har fått lite mer lön per timme. Och naturligtvis så kostar råvarorna en del. Den största utgiften är emballage.

– Det har gått lite inflation i de priserna och där har blivit en ökning med fyra till fem procent. Det beror på att vi inte väljer att alltid att köpa det billigaste. Det är så att kvalitet kostar ibland, säger Gunnar.

Företaget har 18 personer anställda. Tolv är män och sex är kvinnor. Lönen och ersättningen för personalen 2014 var 6 434 389 kronor. Detta är en ökning från 2013 med ungefär en miljon. En annan kostnad är avskrivningen av materiella anläggningstillgångar.

– Vi har relativt nybyggda lokaler som vi har avskrivna på fem procent på 20 år och det är enligt plan, menar Gunnar.

Brunnebys siffror är alla väldigt stabila, så även soliditeten. Den har legat runt 50 procent de senaste åren med en ökning det senaste året till 57,1 procent från 50,1 procent året innan.

–  Det är bra med en jämn soliditet. Det ger bra klirr i kassan. Det är skönt att inte behöva springa och låna pengar från banken, säger han.

Mycket i den bransch som Gunnar befinner sig i bygger på råvaror. Det påverkar om en produkt blir billigare eller dyrare. Det bästa för de som jobbar med musteri och frukt är om det blir en lång vår.

– Det värsta som kan hända är om det fryser om fyra veckor vid blomningen. Men bara för att det blir en dålig skörd här i Östergötland så betyder inte det att det blir en dålig skörd någon annanstans. Vi tar in råvaror från hela landet. Kontakter och att hålla koll på skördar är a och o i denna bransch, menar han.

Konkurrenter till Brunneby är bland annat Kivik och Sövde musteri som båda ligger i Skåne, där det också odlas mycket frukt och bär.

Företagets summa och tillgångar 2014 var, 21 973 750 Kronor och det ser ut som att 2015 kommer bli ett bättre år. Brunnebys kapital och skulder är likadana som företagets summa och tillgångar, alltså har de inga skulder. Aktiekapitalet som Gunnar och hans delägare Eva Ronnström satsat är 100 000 kronor.

– Allt aktiekapital går tillbaka till företaget. Det ligger inte så bra i någon fond eller så på banken, säger Gunnar Kjellin vd på Brunneby musteri.

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top