Att tycka eller inte tycka – är det frågan?

Åsikter

Åsiktsjournalistik tycks ha blivit mer och mer populärt. Numera behöver man som journalist inte bara vara en fluga på väggen, utan man kan låta sina egna åsikter och reflektioner ta plats. Men kommer läsarna tröttna på det?

I dag håller alla journalister mer eller mindre på med åsiktsjournalistik och du behöver nödvändigtvis inte vara krönikör eller ledarskribent för att dela dina meningar.

Självklart är det bra att få uttrycka sina egna åsikter om saker, men är det alltid rätt? Nej, det tycker jag inte.

Att vara objektiv i sitt skrivande är viktigt. Ska man yttra sig om någonting ska det vara där det passar. Alltså i en krönika eller på ledarsidan, inte i en vanlig artikel. Någon annanstans hör det inte hemma.

Sen tycker jag inte att man nödvändigtvis borde yttra sig om allt bara för att man kan, för det blir ofta inte bra.

Jag älskar krönikor, både att läsa och skriva dem, trots att få är värda att läsa. I dag skrivs krönikor bara för att, utan kraft eller någon poäng. Tråkigt och onödigt kan det tyckas, vilket jag håller med om.

Däremot gillar läsare krönikor, fastän de kanske inte alltid är dagens höjdpunkt.

Kommer läsarna att tröttna på journalister som uttrycker sig om allt eller kommer tråkiga krönikor att leva kvar?

Emmelie Engström, nyhetschef för MVT (Motala & Vadstena tidning) skriver själv ingen direkt åsiktsjournalistik utan kontrollerar den.

– Jag styr upp ledaren och bestämmer vilka insändare som ska publiceras. Jag får ”tvätta” många insändare. Det är många som inte är okej, men ibland räcker det med att formulera om dem eller ändra någon mening.

Emmelie tycker att åsiktsjournalistik är väldigt viktigt, speciellt för demokratin.

– Det är viktigt att läsarna får vara med och styra innehållet, och i debattsidorna uttalar sig ofta företag och politiska partier

Nyhetschefen tycker att krönikor är det som gör tidningen levande och att det inte är ett problem att det finns många. Hon förklarar att de har krönikor på andra sidan samt på ledarsidan, men att de är olika.

– Krönikorna på andra sidan är lättsamma medan de vi har på ledarsidan berör mer. Jag tror inte att folk tröttnar på krönikorna på andra sidan då de vet att de inte har lika mycket kraft. Men tar vi inte upp någonting starkt i en krönika på ledaren blir nog folk arga.

Emmelie tycker att sociala medier har gjort mycket för åsiktsjournalistik. Hon tror att sociala medier har gjort att åsiktsjournalistik och krönikor blir mer aktuella.

– Folk är nyfikna om vad andra tycker, de gillar att ta ställning och diskutera, vilket ofta förekommer på vår facebooksida. I dag ska man helt enkelt tycka någonting om allt.

Tobias Josefsson är MVT:s ledarskribent sedan sex år tillbaka och arbetar enbart med tyckande och analys. Han tror att en blandning mellan klassisk och tyckande journalistik kan vara en farlig väg att gå.

– Ledarsidor ska vara tydliga och där ska det finnas åsikter, men någon annanstans är det farligt att blanda. Det kan bli färgning på artiklar som borde vara objektiva. Det är viktigt att vara så tydlig som möjligt. Suddas gränserna mellan vanliga artiklar och de med åsikter ut kan det bli riskabelt.

Krönikor är Tobias Josefsson positiv till.

– Krönikor får förhoppningsvis fler att tycka. De är lättlästa och personliga vilket är bra. Folk kanske tröttnar på antalet krönikor och brist på kraft i innehållet men jag tror att de i så fall helt enkelt väljer bort de krönikor som inte intresserar dem.

Tobias nämner en än gång det viktiga i gränsdragningar mellan olika artiklar, så inga missförstånd sker.

Mats Millner är sportchef och krönikör på NT (Norrköpings tidningar) och sysslar mest med krönikor. Han publicerar tre till fyra krönikor i veckan där han tycker till om Norrköping som stad, deras sport och bortsett från det, allt annat.

Han har svårt för åsiktsjournalistik om det blandas med kampanjande. Det ska man vara försiktig med menar Mats Millner.

Mats tycker att det känns mer okej att skriva negativt i dag än att ge någon eller någonting beröm.

– Man får mer reaktioner på att vara arg och kritisk än att berömma, vilket är konstigt. Det kanske har någonting med avundsjuka att göra. Folk vill inte att andra ska tro att de är så förbaskat bra. Man måste våga berömma mer i dag.

Mats Millner delar inte riktigt Emmelies och Tobias syn på krönikor.

– Det är för mycket krönikor, I dag ska man skriva krönikor bara för att utan att ha någonting att få fram, det är överdrivet. Det känns som att det är viktigare att ha en krönika bara för att än att själva innehållet blir läsvärt, det är inte bra.

– Jag gillar att läsa krönikor till viss del, det finns personer vars krönikor jag aldrig tröttnar på, men man måste vårda krönikor mer i dag. Alla behöver kanske inte skriva krönikor, det är bättre ifall de är färre bra än massa som inte är så läsvärda.

Till sist framhäver Mats hur viktigt det är att vi diskuterar åsiktsjournalistik.

– En åsikt är inte alltid lika med sanning och fakta är viktigt. Tyckandet ska vara underbyggt för att vara trovärdigt, avslutar Mats Millner.

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top