Agneta får ansvar för Motala cykelstad 2015

Nyheter Inga kommentarer till Agneta får ansvar för Motala cykelstad 2015 59
Agneta 600
Agneta Niklasson ser fram emot att bli ordförande för tekniska nämnden i Motala kommun.
Foto: Linn Strelin

I januari tar Agneta Niklasson över ansvaret för projektet Motala cykelstad 2015. Hon har många idéer som kommer hjälpa Motala och dess cykeltrafik.

Projektet Motala cykelstad drog igång vintern 2012. Agneta Niklasson, som just nu arbetar som politisk sekreterare inom miljöpartiet, ska i januari 2015 ta över posten som ordförande i tekniska nämnden och blir då en av de ansvariga för projektet.
– Det ska bli jättespännande, jag ser fram emot att få ett större ansvar över projektet, säger hon.

Cirka femtio procent av bilresorna i Motala är under fem kilometer, något som Agneta vill ändra på. Hon vill uppmana bilister att välja cykeln framför bilen och i sin tur bidra till mindre utsläpp. Hon anser också att cykeln har flera fördelar. Den bullrar inte, ger motion, man slipper parkeringsavgifter och den är billig i drift. Det går även i många fall snabbare att ta sig till buss eller pendel med cykel istället för bil.
– Vi ska inte bara lyfta cykeln som ett bekant alternativ vid sidan av bilen. Utan cykeln är verkligen ett fordon som står sig väl i konkurrensen, säger Agneta Niklasson.

Motala Cykelstad samarbetar med Östgötatrafiken och Linköpings kommun för att underlätta trafikanternas resor. Eventuellt kommer även Östgötapendeln att lägga in fler avgångar. Det ska vara enkelt och tryggt att ställa av sin cykel utanför exempelvis resecentrum för att sedan lätt kunna använda sig av kollektivtrafiken.

I Motala har det nu på senaste tid utrustats cykelställ med tak. Ett mål är att bygga alla framtida cykelparkeringar med ett skyddande tak. Vissa cykelställ har också utrustats med cykelpumpar och Agneta vill att ännu fler ska sättas ut.

Hon vill även ändra på torget. Bland annat ta bort parkeringen så att det ska bli bilfritt. Tanken är då att bilisterna endast får parkera på angivna platser en bit längre bort. Endast cykeltrafik ska vara tillåtet just på torget för framkomlighetens skull.

Om man själv vill vara med och påverka finns det möjlighet att gå in på Motala kommuns hemsida och lämna tips för att förbättra för både cyklister och bilister. Exempelvis trasig belysning, otäcka korsningar och liknande ärenden.

Agneta Niklasson tycker att en bra idé för framtiden vore att kommunen gick ut med en kampanj för att få även den envisaste bilisten att byta tankesätt. Exempelvis dela ut flygblad, lägga upp reklam på kommunens hemsida men även anordna diverse olika tävlingar för att väcka intresset.
– En av de största och viktigaste utmaningarna är att ändra tankebana på de bilister som fortfarande envisas med att ta bilen trots korta resor, säger Agneta Niklasson som själv inte äger en bil utan cyklar i princip överallt.

Radioinslag: Agneta Niklasson, (MP)

motala inforuta

Artikel av Stina Drätting och Linn Strelin

 

Leave a comment


*

Copyright: Bona folkhögskola

Search

Back to Top